Sauna Boijl: “Een enorme besparing op de energierekening”

Sauna Het Friese Woud uit Boijl maakt sinds 2013 gebruik van een Fröling-biomassaverbrandingsketel. Eigenaar Pieter Bunt heeft geen moment spijt gehad van deze keuze. “Het levert ons een enorme besparing op de energierekening op. Daarbij dragen we ook nog eens een steentje bij aan het milieu.”

Het saunacomplex werd voorheen verwarmd door middel van een gas gestookte cv-installatie. Een grote kostenpost, waarop de eigenaar op zoek is gegaan naar alternatieven. “Andere mogelijkheden, zoals bijvoorbeeld zonnepanelen, bleken niet afdoende. Totdat ik tegen de optie van een biomassaverbrandingsketel aanliep.”

Aan de achterzijde van het pand is een container geplaatst met daarin een hout-cv. De P4 draait op houtpellets “Ik heb er geen omkijken naar”, zegt Pieter tevreden. “Enige wat ik hoef te doen is om de 14 dagen de aslade even legen. Daar heb ik nog geen vijf minuten werk van.”

Bij Het Friese Woud kunnen gasten door middel van de hout-cv ongestoord van een heerlijke dag genieten. “We waren de eerste sauna van Nederland die gebruik maakt van een biomassaverbrandingsketel. Ik kan het soortgelijke bedrijven zeker adviseren. Duurzaam en wat betreft kostenbesparing echt zeer aantrekkelijk.”

Pieter Bunt – Eigenaar Sauna Het Friese Woud